Amnestyrapport

"OS dåligt för mänskliga rättigheter"

OS i Peking har inneburit en försämring för de mänskliga rättigheterna i Kina. Det menar människorättsorganisationen Amnesty som på tisdagen, tio dagar före invigningen presenterade en rapport i ärendet.

– Vi är väldigt angelägna om att löftena ska hållas och det är nu tio dagar kvar, sa Amnestys Roseann Rife på presskonferensen i Hongkong på tisdagen.

Hon syftade på uttalanden från den kinesiska ledningen när Peking fick OS för sju år sedan. Ledaren för den kinesiska delegationen sa då att internationella medier ska få full frihet att rapportera och att OS skulle leda till att inte bara den kinesiska ekonomin förbättras utan också villkoren för de sociala och mänskliga rättigheterna i landet.

Så har det inte alls blivit, enligt Amnesty. I rapporten finns upp en lång rad exempel på där människorättsaktivister fängslats, journalisters frihet kringskurits och människor mot sin vilja satts i så kallade omskolningsläger. På alla de punkterna har situationen förvärrats under senare år menar Amnesty.

Amnesty menar också att den internationella olympiska kommittén, IOK, haft fel i sina antaganden om att OS skulle leda till en förbättring för de mänskliga rättigheterna i Kina.

– Det är säkert mycket som stämmer i Amnestys uppgifter. Men jag hävdar fortfarande att IOK är en idrottsorganisation och är det några som ska trycka på i de här frågorna så är det våra politiker, FN och kanske även alla företag som etablerar sig som kan se till att alla mänskliga rättigheter efterföljs i fabriker när man etablerar sig, säger Gunilla Lindberg. 

Hon är en av IOK:s fyra vice ordförande och på plats i Peking sedan en vecka.

– Men fortfarande hävdar jag att man inte haft OS här så hade man inte fått den här uppmärksamheten och det är klart att Kina är känsligt för det.

Amnesty avslutar med ett antal rekommendationer och det handlar om att IOK måste tala med en högre röst än man gjort tidigare, kommer ni att göra det?

– Nej, vi arrangerar olympiska spel, idrottstävlingar. Vi är en organisation som verkar för samarbete mellan länder, de 205 länderna som är med, och alla aktiva som är i Peking. Det är vår uppgift, vi är inte en politisk organisation. Däremot hoppas jag att de politiska organisationerna kan höja rösterna ibland, säger Gunilla Lindberg.

Det kinesiska utrikesministeriet tillbakavisar påståendena i Amnestys rapport och talesmannen Li Jianchao säger till brittiska BBC att han hoppas att Amnesty tar av sig de färgade glasögonen de burit i flera år och ser på Kina på ett rättvist och objektivt sätt.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se