Ryssland

Nära nå botten av världens djupaste sjö

Ett ryskt dykarteam har i dag nästan nått botten av världens djupaste sjö, Bajkalsjön i Sibirien. Expeditionen är mycket omskriven i Ryssland och syftet är undersöka hur vattnet och botten mår.

Vjatjeslav Nagovitsin, är en av expeditionens medlemmar.

– Botten är absolut ren, det finns ingen smuts och skräp där som vi var rädda för och det finns levande djur som kräftor, säger Vjatjelsav Nagovitsin strax efter att dykarna kommit tillbaka upp på expeditionens fartyg på Bajkalsjön.

Bajkalsjön är upp till 1 700 meter djup och ingen har varit ner till sjöns djupaste punkt och det är alltså okänt vilka former av liv som finns där och hur vattenkvaliteten är.

Expeditionen misslyckades med att nå den djupaste punkten men kom ner till 1 580 meter och har tagit vatten- och bottenprover där och också åkt ett par kilometer över botten för att se hur den ser ut. Mest är det mjuk sand, enligt expeditionsdeltagarna. Tidigare har en kanadensisk forskarexpedition kommit några meter längre ner i sjön.

Expeditionen är inte bara strikt vetenskaplig, utan det finns också en politisk koppling. Ledaren, Artur Tjelingarov, nådde förra sommaren havsbotten vid Nordpolen med samma u-båt och satte en rysk flagga på botten.

Han är också ledamot av den ryska duman för Vladimir Putins parti, Förenade Ryssland, och har tydligt lyft fram att partiet stöder expeditionen till Bajkalsjön som handlar mycket om miljön och att Förenade Ryssland har idéer om hur vattenkvalitén kan förbättras.

Mats Eriksson, Moskva
mats.eriksson.ekot@sr.se