Fel på Norsholmsbron nu åtgärdat

Tågresenärerna på Södra stambanan har drabbats av flera tågstopp den den senaste tiden. Under den senaste tiden har Norsholmsbron över Motala ström fastnat i öppnat läge två kvällar i rad. Tågen har då blivit stående i upp till tre timmar. Men det hade inte behövt hända två gånger.

Redan när bron fatsnade första gången i söndags misstänkte Banverket, att det var skador på delar av den elektronik som styr broöppningen. Banverket planerade då att byta till nya komponenter så fort som möjligt, men bron fastnade ännu en gång innan delarna hann bytas.
- När det gäller den första händelsen, så var fokus självklart att få igång trafiken så fort som möjligt, säger Otto Andersson, banförvaltare. Samtidigt har personalen fortsatt att felsöka och ringa in vad det var för fel, för att sedan åtgärda det. Vi hade en åtgärd inplanerad och det är naturligtvis ännu mer beklagligt att det ett dygn senare blev samma fel igen.

Fungerar nu
Så här års öppnas Norsholmsbron cirka 20 gånger om dagen. Nu ska det fungera, enligt Otto Andersson.
- Eftersom man nu bara senast ett dygn tidigare hade haft samma problem och hade kunnat fortsätta med felsökning, så bytte man ut den här elektroniken som man misstänkte att det var fel på och sedan dess har bron fungerat.

Hur kommer det sig att det hände just den här tidpunkten, med tanke på att bron öppnas under hela dagarna?
- Det är jättesvårt att veta. Jag tror bara att det är olyckliga omständigheter, att det blev just vid den tidpunkten.

Hur många är drabbade?
- Det drabbar alla våra kunder som kör på spåren. Det är ju både de företagen som kör persontrafik och inte minst den godstrafik som skulle ha rullat här, säger Otto Andersson.

Vem är ansvarig för det här?
- Bron är Banverket ansvarig för.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se