Örnsköldsvik

Nya sjukregler knäcker personalen

De nya sjukreglerna som infördes den 1 juli hotar att knäcka Försäkringskassans handläggare. I Örnsköldsvik är personalens arbetsbelastning så hög att många nu ser sig om efter andra jobb.

Den 1 juli infördes nya regler i sjukförsäkringen. Bland annat innebär det att den sjukskrivnes arbetsförmåga ska testas vid olika fasta tidpunkter för att på så sätt få en snabbare återgång i arbete. Efter ett år beviljas förlängd sjukpenning bara i undantagsfall och ersättningen sänks till 75 procent.

Det här sätter ytterligare press på handläggarna. Sedan i fjol pågår en omorganisation av Försäkringskassan som innebär att varje handläggare ska sköta sina personliga ärenden från början till slut, vilket innebär en mer personlig kontakt.

Men tuffare sjukregler innebär samtidigt att den enskilde handläggaren i större utsträckning än i dag måste möta den försäkrades frustration när sjukpenningen dras in.

– Det är många som fått nya arbeten och som inte kommer tillbaka efter barnledighet. Det är en stor omsättning på personal och en stor osäkerhet om vilket arbete vi kommer ha i framtiden, säger Marina Lindström som är personlig handläggare i Örnsköldsvik.

Gudrun Åhslund är ordförande för fackförbundet ST inom Försäkringskassan i Västernorrland och hon märker av att hennes medlemmar oroar sig för framtiden.

– Det måste till mer resurser för att klara arbetsbelastningen. Vi har pratat om att man borde kunna in företagshälsovården för att stötta dem som upplever det väldigt psykiskt jobbigt, säger hon.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se