Alkotester på båtförare dröjer till hösten

Kustbevakningen har haft rätt att kontrollera nykterheten på båtförare med utandningsprov i en månad nu. Men hittills har ingen fått blåsa ute på sjön. Det dröjer till hösten innan det kan bli verklighet.

-Vi har inte fått grejerna och vi har inte fått utbildningen så vi gör som förr. Vi tillkallar polisen som får göra utandningsprovet, säger Karl-Arne Flodberg på Kustbevakningen i Hudiksvall.

Utrustningen som skulle göra det möjligt för Kustbevakningen att själva ta alkoprov på eventuella sjöfyllerister skulle underlätta Kustbevakningens arbete avsevärt. Som det är nu måste kustbevakningen åka in med en eventuell sjöfyllerist till polisen. Är man långt ute till havs kan det ta lång tid och även hos polisen kan väntetiden bli lång.

-Det är bara att gilla läget och hoppas på nästa år, säger Karl-Arne Flodberg.

Kustbevakningen har haft knappt om tid att få fram alkotestapparater. Regeringebeslytet kom i slutet av maj och trädde i kraft första juli. På den tiden har Kustbevakningen inte hunnit med att utreda hur man ska göra rent praktiskt med alkomätarna.

Det är bland annat oklart hur Kustbevakningens ska kunna koppla in sig på polisens datasystem när det gäller nykterhetskontroller.

-Förhoppningsvis ska vi ha klart med utbildning och de tekniska systemen till hösten, säger Kristina Falk Strand som är sjöövervakningschef på Kustbevakningen. 

Nina Ljungberg
nina.ljungberg@sr.se