SÖRMLAND

Stora skillnader i kyrkoavgifter

Det är stora skillnader på hur mycket man betalar i kyrkoavgift till Svenska kyrkan i länets olika församlingar.  Men att avgifterna är så olika, är det långt ifrån alla som känner till.

En person med en månadslön på 25 000 kr som tillhör Vårberga-Härads församling betalar över 5800 kronor om året i avgift till svenska kyrkan, inklusive begravningsavgift. Det är länets dyraste församling. Det kan jämföras med Fors och Kloster församlingar i Eskilstuna. Där betalar en person med samma månadslön 3300 kronor per år.

Det skiljer alltså över 2500 kronor om året mellan länets billigaste och dyraste församlingar. Det förvånar Agneta Larsson i Vansö som tillhör den dyraste församlingen.

– Jag trodde att det vara samma avgift i hela landet, nu funderar man ju på varför det ser ut som det gör, säger Agneta Larsson.

Lars Claesson är ordförande i kyrkorådet i Vårfruberga-Härads församling och han säger att den höga avgiften främst beror på att flera mindre församlingar slagits samman till en stor och att relativt få medlemmar ska finansiera underhållet av fyra medeltida kyrkor.

– Det skulle vara bättre om alla medlemmar betalade lika stor avgift över hela landet, tycker Lars Claesson.

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se