Antik dator användes som partykalender

För drygt 100 år sen så hittades av en slump en underlig maskin på havsbottnen i Medelhavet - den så kallade antikyteramekanismen, som har kallats för en 2000 år gammal dator. Ny forskning från England visar att den bland annat kan ha använts för astronomiska beräkningar inför olympiska spel.

Det var tvättsvampsdykare som hittade den komplexa konstruktionen 1901- i ett drygt 2 000 år gammalt skeppsvrak utanför den grekiska ön Antikythera. Då i form av 82 delar. Med hjälp av dem har forskarna sen lyckats göra en rekonstruktion.

- Den ser ut som en skokartong med en massa kugghjul i, säger Gullög Nordquist, professor i antikens kultur och samhällsliv som just nu befinner sig i Aten där Antikytheramekanismen finns.

Med maskinen kunde man fastställa sin kalender flera år framåt och den visar på kunskaper man inte trott fanns förrän långt senare. Bit för bit har man förstått hur den fungerar, men vilken praktisk nytta den haft är oklart. Den nya teckenanalysen pekar på att den inte bara var ett projekt för vetenskapsmän- eftersom ett av urverken visar tiden för viktiga fester som olympiska spel.

Tecknen ger också en ny ledtråd till varifrån maskinen kommer. Månadsnamnen på urverket är nämligen de som användes i Korint - vilket är extra intressant eftersom den kände Arkimedes kom från kolonin Syracusa.

Helena Sannemalm

helena.sannemalm@sr.se