Öppna viltstängsel en trafikfara

Det är stora problem i länet med att grindarna i viltstängslen lämnas öppna.  På E4:an norr om Luleå står grindarna öppna dagligen och lämnar fri passage för både älg och ren att ta sig ut på den hårt trafikerade E4:an.

Jägare från Jämtöns viltvårdsområde i Luleå åker ut dagligen för att stänga grindar som står öppna.

- Vi får stänga grindar hela tiden som står öppna, värst för oss har det varit på sträckan från Jämtön till Töre. Där har det öppnats grindar gång på gång, och där har det också varit stora problem med vilt på fel sida viltstängslet, säger Mikael Gladh som är kontaktperson för Jämtöns viltvårdområde, det är till honom som polisen och trafikinformationen ringer till när det är vilt på vägarna.

Han har en teori om anledningen till att grindarna står öppna. Eftersom att det i vår och sommar rört sig ovanligt mycket ren i området och trafikvarningarna duggat tätt om vilt på fel sida viltstängslet, tror Mikael Gladh att det är biltrafikanter som stannar och öppnar grindarna i viltstängslet för att renarna eller älgarna på vägen ska ta sig ut.

- Jag hoppas att det är i välmening som folk öppnar grindarna, att dom ser till exempel renar som tagit sig in på fel sida viltstängslet och därför öppnar grindarna för att de ska ta sig ut. Men det blir fel. Man får inte göra så, då har vi vilt på vägarna hela tiden.

Dagligen får Mikael Gladh eller någon annan av jägarna inom Jämtöns viltvårdsområde åka ut och stänga grindar i viltstängslet som står öppna, det har blivit en självklar del av färden till jobbet, att hålla utkik efter öppna grindar och stänga dem. Att grindarna lämnas öppna är en stor trafikfara, och Mikael Gladh säger att trots sina 20 år inom Jämtöns viltvårdsområde har han aldrig varit med om problemet varit så här stort.

- Det här är nytt, det är något som har börjat i vår. Vi får åka ut hela tiden. Ibland är det tre grindar i rad som står öppna, precis som att folk bara stannar och öppnar massa grindar och bara åker därifrån. Det här är ett stort problem. Folk måste stänga grindarna efter sig, uppmanar Mikael Gladh Jämtöns viltvårdområde.