SÖRMLAND

Viltstängsel stoppar inte vildsvin

Viltstängslen längs våra vägar inte stoppar vildsvinen, som blir allt fler i länet. Samtidigt blir vildsvinen allt fler i Sörmland och viltolyckorna ökar. Det visar en rapport från Vägverket. 

– Vildsvinen har en förmåga att lyfta stängslet från marken och komma under genom att de har en så kraftig kroppsbyggnad, säger Tomas Andersson, pressekreterare på Vägverket.

I takt med att antalet vildsvin i landet ökar så blir också olyckorna allt fler. Sörmland är hårt drabbat när det gäller viltolyckor. Förra året var det 200 fler som råkade ut för viltolyckor i länet än vad det var året innan.
Nu visar det sig dessutom att de vilstängsel som många trafikanter litar på ska hålla vägen fri från vilt, inte är tuffa nog att stoppa vildsvinen.

I andra länder som Holland och Frankrike gräver man ner viltstängslet upp till en halvmeter för att hindra vildsvinen från att ta sig igenom. Vägverket ska nu titta på hur man kan förstärka de svenska viltstängslen för att hålla de kraftiga grisarna på rätt sida.

Nu ska Vägverket undersöka om det går att förankra stängseln eller gräva ner dem. Tills dess kommer man sätta upp varningsskyltar för vildsvin, där det finns ett behov av det, enligt Tomas Andersson på Vägverket. Skylten som varnar specifikt för vildsvin är en ny skylt som Vägverket tog fram förra året.

Jens Pehrson