Inställda tåg trots löfte från Veolia

Trots att Veolia lovat att alla tåg som trafikerar Stångådalsbanan skulle vara hela och i drift från och med igår fick passagerare mellan Linköping och Kalmar återigen finna sig i inställda tåg och ersättningsbussar under gårdagen.

Sedan Veolia Transport tidigt i somras tog över trafiken på Stångådalsbanan har företaget haft problem med att få tågen att gå på utsatt tid och med tåg som går sönder.

Men nu har Kalmar läns Trafik AB fått löfte av Veolia att samtliga tåg ska vara i drift från och med onsdagen.

– Jag hade en avstämning med Veolias chef och de har gått igenom situationen och vidtagit åtgärder så att de kan köra samtliga fordon nu, säger KLT:s vd Karl-Johan Bodell.

Sommarens problem tycker han känns onödiga.

– Det är beklagligt att vi med varje ny operatör på banan måste skapa nya rutiner. Vi ska inte behöva ställa in trafik på grund av fordonsbekymmer.

Veolias löfte att ha alla tåg hela och i drift höll inte länge redan igår blev det problem. Otur menar Veolias Anders Nyberg som inte tycker att problemen påverkar förhållandet med Östgötatrafiken och KLT.

– Man måste ha full förståelse för att saker kan gå sönder även om man gör sitt bästa för att alla ska gå i drift. Men att kunna gissa att både en huvudsäkring och en batteriladdningsäkring ska gå sönder kan man inte. Då kan man köpa en trisslott och hoppas på att vinna på den jämt.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se
Nils Norlin
nils.norlin@sr.se