KRONOBERG

DNA-prover avgörande i utredningar

En 22-årig kvinna har anmält att hon våldtagits utomhus i centrala Växjö under natten till torsdagen. Det här är den femte utomhusvåldtäkten som anmäls i Kronoberg hittills i år. Och för att klara upp de här fallen spelar DNA-tekniken ofta en avgörande betydelse.

- Det är nog bland de viktigaste hjälpmedel som vi har för att lösa brott, säger Robert Loeffel som är informationsansvarig på Kronobergspolisen.

När en person skäligen misstänks för ett brott och riskerar fängelse för sina handlingar, tas alltid ett DNA-prov. Alla prov lagras sedan i ett register på Sveriges Kriminaltekniska laboratorium, SKL. Och i dag finns över 50 000 personers DNA i registret.

Våldtäkt är en sådan typ av brott där DNA-prov alltid tas. Den 22-åriga kvinna som under natten till torsdagen anmälde att hon blivit våldtagen i centrala Växjö är den femte anmälda utomhusvåldtäkten hittills i år i Kronoberg. Och när det gäller våldtäkter har DNA-registret spelat en stor roll för om gärningsmannen har hittats eller inte.

- Vi har exempelvis DNA-testat en misstänkt eko-brottsling som gav träff på en våldtäkt i ett grannlän. Vi har haft folk som vi har testat på grund av ringa narkotikabrott som också gett träff på våldtäkt i DNA-registret, säger Roberg Loeffel på Kronobergspolisen.

Han berättar vidare att det finns åtskilliga exempel runt om i Sverige där enkla brott begås och DNA-prov tas, som sedan resulterar i att de misstänks för betydligt grövre brott.

Betydelsen av DNA-bevisning har blivit aktuell i samband med den uppmärksammade mordrättegången där en tysk kvinna åtalas för mord på två barn och mordförsök på deras mamma i Arboga i mars i år. I det fallet saknas DNA-bevis vilket komplicerar hela rättsprocessen. Robert Loeffel på Kronobergspolisen betonar hur stor roll DNA-bevisningen har i en utredning.

- Hittar man DNA-spår som går att säkra, kan man peka ut en misstänkt person för brottet. Dock är det därmed inte säkert att en person som matchar ett DNA-spår kan dömas för brottet. För det krävs även fler bevisningar, avslutar Robert Loeffel.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se