ÖSTERGÖTLAND

Algmattor på väg mot kusten

Algblommningen har tagit fart ordentligt ute i Östersjön och algerna har nu drivit in mot kusten. Men stränderna verkar ännu inte har blivit drabbade.

– Idag har vi inte sett till så mycket av det. Vi trodde att det skulle vara mer med tanke på att det varit så varmt, säger Janne Söderlund som var i Arkösund med sin båt idag. Men utanför Tyrisöt såg jag en del alger.

Algblomningen verkar inte ha nått Arkösund i Norrköping ännu. Men enligt SMHI blommar algerna kraftigt utanför kusten och i stora delar av Östersjön.

Farligt att svälja
På länsstyrelsen avråder man från bad i vatten där det pågår kraftig blomning. Den som badar i vatten med algblomning kan drabbas av hudreaktioner, och om man sväljer vatten, illamående, kräkningar och diarré. Men för vuxna är risken att drabbas liten, om man inte sväljer stora mängder vatten. Barn och husdjur ska dock hålla under uppsikt.

– Jag kollar om jag ser alger varje morgon, säger Morgan Jacobsson som badar med familjen i Arkösund. Jag har fyra små barn så det är klart att jag vill ha lite koll.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se