Turkiet

Minst 15 omkom när hus kollapsade

Uppdaterad 10:27
I Turkiet har minst 15 människor omkommit och omkring 20 skadats när huset de sov i kollapsade. Bakgrunden var troligen en gasexplosion och inträffade i den södra provinsen Konya i Turkiet.

Offren är mest flickor, mellan åtta och 16 år, som gick på en kurs för att lära sig mer om koranen, men låg alltså och sov när byggnaden rasade samman.

Desperata försök pågår fortfarande, flera timmar efter att byggnaden, med förläggningen för de kvinnliga studenterna, kollapsade. Räddmansskap försöker med hjälp av hackor, spadar och spett, och i bland med bara händerna undsätta dom som fortfarande finnas kvar bland rasmassorna.

Det är ett svårt arbete att arbeta sig i genom dom tjocka betongväggarna med armeringsjärn, och därför tar det här tid.

Hela tiden hörs rop på hjälp, som kommer från flera flickor som alltså ska ligga kvar under all bråte. Enligt uppgifter här i turkiska medier, handlar det om flickor mellan åtta och 16 år som ska ha gått på den här korankursen under sommarlovet.

Plötsligt efter klockan fyra i natt ska byggnaden där dom låg och sov, alltså ha rasat samman, och bilder visar hur unga flickor i bara pyjamasen, lyfts över från ambulanser till sjukhusens bårar, när dom äntligen kunnat bli framgrävda.

Guvernören i den södra provinsen i Konya har också begärt hjälp från Ankara. Men varför det här kunde hända, är inte helt klart. Troligtvis handlar det om en gasexplosion, som gjorde att byggnaden helt enkelt inte höll för trycket.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se