Växjö

Många hästolyckor -nu utbildas unga

Varje år råkar närmare tiotusen personer i Sverige ut för olyckor i samband med hästar och ridning.

Ponniacup vill öka säkerhetsmedvetenheten hos ridande barn och deras föräldrar.

När Ponniacup arrangeras i Växjö är det just utbildning för att nå större säkerhet inom ridsporten som är det centrala. Bland barn och ungdomar sker incidenterna oftast från hästryggen och en dag i vintras satt sjuttonåriga Elin Brage på en plötsligt oregerlig ponny.

- Då så stack han och bockade så att jag ramlade av till slut och bröt näsan.

Det tog tre månader innan Elin Brage var riktigt återställd efter olyckan. Nu är hon en av de äldre ryttarna i sitt stall och försöker vara en bra och förnuftig förebild för dem som inte hållit på lika länge.

Den vanligaste olyckan för ridande ungdom är att trilla av hästryggen. Och säkerhetsansvarig på Svenska Ridsportförbundet, Ulf Wilkens, menar att det som är allra farligast är när barn i tio- till femtonårsåldern slutar ridskolan efter bara ett par år.

- Då tror de att de kan allt och skaffar egen häst, något de inte har några egentliga förutsättningar att klara av.

I själva verket behövs många år med vuxna handledare innan ett barn kan hantera olika situationer tillsammans med sin häst. Det krävs till exempel professionell inskolning innan en nybliven ryttare kan röra sig i tävlingsmiljöer på ett säkert sätt. Det menar Maria Hultqvist, som lär ut hästvett på Ponniacup.

- Vi vill arbeta in säkra rutiner. Hur hanterar man hästen när man kommer till en ny miljö, hur kan hästen reagera i en ny miljö. Vi vill lära barnen att tänka efter före hela tiden.

Maria Hultqvist betonar att ridning är en sport med förhållandevis få allvarliga incidenter - men ser också att behovet av utbildningsinsatsen på Ponniacup är stort. Vanligaste tillfället för olyckor är när unga rider ut ensamma. Och oftast vet de när de gör ett fel - precis som Elin Brage visste det när hon bröt näsan.
- Jag skulle väl egentligen inte ridit på vägen när de andra hästarna togs in. 

En som har stått bredvid och tittat på otaliga gånger när små barn sysslat med de stora djuren är Maj Rosén. Hon är både hästmamma och hästmormor och är på Ponniacup med sitt nioåriga barnbarn - ibland med hjärtat i halsgropen.
- Oron finns där hela tiden, innerst inne.

Linda Roslund
linda.roslund@sr.se