Ett år efter storbranden

Många frågetecken om Egnellska

På fredagen är det ett år sedan storbranden i centrala Falun, då Egnellska huset ledhärjades. Branden misstänks ha varit anlagd, men någon misstänkt har ännu inte gripits. Och vad som ska hända med ett av Faluns mest anrika hus är oklart.

Flera brandkårer jobbade med att släcka den omfattande branden och det tog ett halvt dygn att få kontroll på den.Tagg:

Fastighetsbolaget Allokton som äger Egnellska huset bestämde att det skulle renoveras, och att det skulle vara klart till våren 2009.

Men mitt under renoveringsarbetet, i april i år, så började det brinna igen. Den gången troligtvis av naturliga orsaker,

Pamela Westling hade innan bränderna, tillsammans med en kollega, planerat att öppna en skönhetssalong i byggnaden. Två gånger har de nu fått avbryta planerna.

– Den är kanske inte meningen att vi ska öppna något, säger hon uppgivet.

– Men vi står fortfarande fast vid våra planer och letar nu efter lokaler.

Ungefär tre veckor efter branden förra året så häktades en 42-årig man på sannolika skäl, misstänkt för grov mordbrand. Men mannen släpptes, då bevisningen var för svag.

I maj greps 42-åringen igen. Han misstänktes då för en annan brand i Falun och på grund av nya omständigheter så blev han återigen misstänkt för den första branden i Engnellska huset.

Mannen avled för några veckor sedan.

– Och misstankarna mot honom är avskrivna, berättar vice chefsåklagare Patrik Säflund.

Dalanytt har försökt få en kommentar av fastighetsbolaget Alokton om Egnellskas framtid, men inte lyckats få någon.