Njaarke Sameby

Kalvarna föda åt rovdjur

Rovdjuren livnär sig på Njaarke samebys renar. Det sex, sju senaste åren har lodjur gått hårt på renhjorden, men nu även örn.

Ordförande Per Nilsson berättar att de varit väldigt förskonade från de dåliga betesvintrarna, ändå är kalvarna få.

– Det är väl kungsörn som har tagit här nu. Från att kalvarna fötts till kalvmärkningen, en tid på en dryg månad har mycket kalvar försvunnit, säger han.

Kalvtillgången har legat på ungefär 55% - 60%, men under ett bra år ska kalvtillgången ligga på 80%. Per Nilsson är upprörd och anser att det är ett problem att myndigheterna inte har tillräcklig uppsikt över rovdjursstammarna.

– De vet inte hur mycket örn det är. Vi är ute dagligen vi ser, men myndigheten har inte fått grepp på hur mycket örn det är. Just nu är det på tok för mycket av allt, säger Per Nilsson

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio