1 augusti Ljus och mörker

I dag kommer månen att täcka delar av solljuset. Det blir alltså solförmörkelse. Här i Uppland täcks hälften av solen från cirka 11.40 och en timme framåt. Vi får besök av Mats André som är professor i rymdfysik. Han betonar att man inte ska titta direkt på solen. Nätterna 11-12 augusti kan man se ett annat himlafenomen, då det blir så kallat stjärnfall. I själva verket är det små stenar som faller mot jorden och som börjar glöda av friktionen när de når atmosfären.

Europa cupen i sportskytte anordnas för första gången någonsin i Sverige i helgen, närmare bestämt i Faxan strax norr om Uppsala. Grenarna det tävlas i är grovpistol och standardpistol. En av de tävlande är enköpingsbon Jonas Fyhrpil som är med i det militära landslaget. Bengt träffar honom och tävlingsledaren Bertil Olsson.

I helgen är det  också dags för Gruvans dagar i Sala silvergruva. Förutom att man på egen hand får gå runt i gruvan, kan man ovan jord ta del av dans, musik, sång, hästuppvisning, barnaktiviteter och mycket mer. Bengt hälsar på i gruvan där han guidas av Niklas Ulfvebrand och Gustaf Ekman Mellbin.