Färre pints leder till färre brittiska pubar

I Storbritannien kommer nya tecken på den allt sämre ekonomiska utvecklingen. Ölförsäljningen är den lägsta på över 70 år och rekordmånga brittiska pubar har tvingats att stänga.

Inte sedan den stora depressionens dagar på 1930-talet ska det ha sålts färre öl i Storbritannien än det gör just nu.

Det är sju miljoner pints mindre som rinner ur tapparna på alla Storbritanniens pubar och barer nu jämfört med de stora glansdagarna på 1970-talet.

Jag går in på puben Thornsbury castle i centrala London, en av alla otaliga pubar, och frågar managern där vad han tycker om situationen.

– Ända sen rökförbudet infördes för några år sen så har vi sett en nedgång i försäljningen, säger Steven som står och häller upp öl den här kvällen i den trånga och livliga puben.

Som pubens manager förklarar han de dåliga tiderna både med flera skattehöjningar på öl, rökförbudet och den allmänna nedgången i ekonomin.

– Förra veckan var riktigt dålig. Folk har inte så mycket pengar längre att röra sig med, säger Steven.

Statistiken som kommer från The British Beer & Pub Association, och den visar också att allt fler pubar stänger i Storbritannien. Ifjol tvingades 1 400 pubar att slå igen mot bara 200 innan. En annan oroande trend, för öltillverkarna åtminstone, är att britterna allt oftare väljer bort den traditionella ölpinten till förmån för vin och cider.

Men på Thornsbury castle, en av Storbritanniens nästan 60 000 pubar tror Steven trots allt på framtiden.

– Man får göra det man kan, sänka priserna så mycket det går, säger Steven.

Magnus Thorén, London
magnus.thoren@sr.se