Afghanistan

Hjälporganisationerna oroas över läget

Det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan oroar frivilligorganisationer som nu slår larm i en rapport. Anders Fänge, platschef för Svenska Afghanistankommittén i Afghanistan, vittnar om hot från talibanrebeller mot deras personal.

– Vår personal, alltså hjälparbetare för svenska Afghanistankommittén, utsätts för hot om att de kommer att bränna ner skolorna om vi inte stänger ner dem. Ofta är det kvinnlig personal som utsätts för hot och trakasserier, säger Anders Fänge.

De tjugotalet svenskar som arbetar i Afghanistan för Svenska Afghanistankommittén lever ganska skyddat i Kabul och staden Mazar-e-Sharif, med regler om var, när och hur de får röra sig. Det är de tusentals inhemska medarbetarna ute i avlägsna provinser som dagligen får konfrontera talibanernas hot, säger Anders Fänge.

– För att motverka den här typen av hot och trakasserier arbetar vi genom lokalsamhällena. Rent allmänt kan man säga att så länge det är talibaner, som har sina rötter i det lokala bysamhället, så är det betydligt lättare att komma fram till någon slags kompromiss men de grupper som är uppblandade med al-Qaida, är det svårare att diskutera, säger Anders Fänge.

Det faktum att runt 100 icke-statliga hjälporganisationer nu slår larm om att deras arbetssituation håller på att bli ohållbar efter att rebellattackerna nått rekordnivåer och 19 hjälparbetare dödats i år, är allvarligt, men måste sättas i perspektiv till antalet döda militärer och regeringstjänstemän som är talibanernas verkliga måltavlor, menar Anders Fänge.

– Det är nog så att de mera har blivit ett mål men fortfarande inte alls i ett mål i samma paritet för talibanerna som regeringssoldater och utländska soldater, säger Anders Fänge.

I en tid då torka slår hårt mot lantbrukare i Afghanistans norra delar och matpriserna skjuter i höjden är behovet av humanitärt stöd stort i landet. Men när nu osäkerheten smugit sig in i områden som tidigare ansågs ganska säkra finns det risk för att hjälporganisationer drar sig ur Afghanistan, säger Anders Fänge.

– Om en organisation drabbas väldigt hårt så att de får folk dödade så finns det självklart en risk att de säger att de inte kan fortsätta med att arbeta i Afghanistan, säger Anders Fänge.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se