Just nu
  • Svenske Svante Pääbo får årets Nobelpris i medicin

Skadegörelsen ökar i Ale

Antalet fall av klotter och glaskrossning har fördubblats i Ale kommun när man jämför första halvåret i år med samma period i fjol.

Det kostar kommunen stora pengar och får även konsekvenser för skolorna. Under första halvåret i år har Ale kommun betalat nästan 600 000 kronor för att ta bort klotter och ersätta krossade fönster.

– Det är nästan en fördubbling sedan i fjol, säger Leif Andresen, fastighetstekniker.

Skolor särskilt utsatta
Senaste veckorna är det främst kring gymnasiebyggnader, förskolor och privata industribyggnader som klottrandet och de krossade fönstrena hittas.

Både kommun- och skolpersonal säger att de har sina aningar och i vissa fall vet vilka som ligger bakom förstörelsen. Men de kan inget göra så länge de inte tar personerna på bar gärning. Eftersom skadegörelsen måste åtgärdas, så tas pengar som annars skulle användas till personal och utrustning på skolorna.

Början på kriminell karriär
Via sin hemsida uppmanar Ale kommun sina invånare att polisanmäla det de ser och Karin Dickens, som är informationschef, hoppas att problemet uppmärksammas eftersom hon tror att klottrande och fönsterkross kan vara början till andra kriminella handlingar.

Fastighetstekniker Leif Andresen tror att det ofta handlar om ungdomar som inte har tillräckligt mycket aktiviteter, och tror att färre öppna timmar på fritidsgårdar är ett steg i fel riktning.