Stockholm stämmer stiftelse

Stockholms stad har stämt Stiftelsen Bevara Vårt Kulturarv på 1,2 miljoner kronor plus ränta. Anledningen är att stiftelsen inte öppnat det museum man lovade att göra när stiftelsen fick köpa en fastighet av Stockholms stad vid det gammalt industriområdet Albano, norra Djurgården.

Stiftelsen Bevara Vårt Kulturarv köpte den gamla verkstaden vid Albano av Stockholms stad i december 2005. Stiftelsen ville ha fastigheten för att kunna öppna ett museum för hästdragna vagnar från 17- och 1800-talen. Verkstaden såldes till stiftelsen under förutsättning att museet skulle öppna inom två år, annars skulle stiftelsen betala ett vite på 1,2 miljoner kronor till Stockholms stad.

I februari i år inspekterade Mikael Forkner från Fastighetskontoret verkstaden vid Albano och enligt honom hade museet fortfarande inte kommit igång. Då skickades först ett skadeståndskrav och senare flera betalningspåminnelser till stiftelsen men några pengar har staden inte fått.

I maj lämnades ärendet till inkasso och i slutet av juni skickade Stockholms stad in en stämningsansökan.

Stefan Eriksson från Stiftelsen Bevara Vårt Kulturarv vill inte medverka i radio men han säger till Radio Stockholm att museet visst är igång och att han inte tänker betala skadeståndet. Han hänvisar också till den kommande rättegången.