Hög stämning i paraden trots regn

Hög stämning var det både i tåget och bland åskådarna på Stockholms gator när årets rekordstora parad drog genom staden, trots ett ihärdigt duggregn.

Paraden på årets Europride, festivalen för hbt-personer, homo, bi och transpersoner, hade rekordmånga anmälda, och väntade en ökning från förra årets 50 000 deltagare.

Årets Europride vars internationella tema skulle lyfta hbt-personers situation utanför Sverige har lockat många utländska deltagare. Även om det inte är helt lätt att hjälpa den internationella gayrörelsen med en festival i Sverige, där öppenheten för hbt-frågor globalt sett är hög, är Pride i Stockholm viktig som inspirationskälla i länder där situationen är svårare, anser Linda Freimane, som bor i Lettland.

– Det är en fantastisk energikick. Det är så härligt att se en parad som är helt annorlunda jämfört med den vi har i Lettland som är hårt polisbevakad och där vi har stora grupper av motdemonstranter.

Men paraden är inte bara en fest för unga hbt-personer. 82-åriga Ulla Silén som åker cykeltaxi i paraden kom ut på äldre dagar.

– Jag gick i Pride första gången i början av 2000-talet och det var en enorm upplevelse att känna gemenskapen.

Bland deltagarna i paraden syntes fackföreningar och ideella föreningar, företag och samtliga riksdagspartier utom kristdemokraterna.

Stort stöd från åskådarna för sin medverkan fick bland andra poliskårens och särskilt brandkårens representanter, som i år deltog för första gången i Pride.

Distriktchef Peter Karlsson på Stockholms brandförsvar hoppas att fler i kåren vågar följa brandchefens exempel och komma ut.

– Självklart så underlättar det att chefen är så pass tydlig med budskapet, säger Peter Karlsson.

Niki Bergman
niki.bergman@sr.se