USA

Fler hivsmittas än vad tidigare beräknats

I USA smittas betydligt fler av hiv varje år än vad myndigheterna tidigare trott. Cirka 56 000 personer, enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten. Andelen smittade i den svarta befolkningen i USA chockerar många.

Ungefär en miljon amerikaner bär på hiv eller aids, enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC. Cirka hälften av de som smittas är svarta. Men de svarta utgör bara 13 procent av befolkningen.

Marvelyn Brown, afroamerikan, berättar för CNN att hon hade mycket feber som nittonåring och var på sjukhus. En läkare knackade, kom in i rummet och gav beskedet.

Marvelyn Brown trodde att hon skulle få höra att hon var gravid men läkaren berättade att hon var hivsmittad. I dag jobbar hon med aids-frågor. Bland unga svarta kvinnor är det här vanligaste dödsorsaken.

Cirka 56 000 amerikaner smittas årligen, enligt CDC, det är 40 procent mer än vad man tidigare uppskattat. Metoderna att mäta antalet smittade har nu blivit säkrare. Läkaren och CNN-kommentatorn Sanjay Gupta säger att om man räknar de svarta i USA som ett eget land och jämför med andra länder så är andelen hivsmittade på samma nivå som i flera afrikanska länder som får akuthjälp genom särskilda program.

Andelen fall är större än i Etiopien, Rwanda, Botswana och Namibia, säger han. Samtidigt satsar USA ett jättepaket på aids-bekämpning här och i andra länder. Demokraterna som oftast är oeniga med Vita huset berömmer president Bush för satsningen och talar om den som det bästa han gjort. Men aids-organisationer kräver nu ännu större insatser.

Beatrice Janzon, Washington
beatrice.janzon@sr.se