Sydasien

Toppmöte i skuggan av terrordåd

I dag avslutades ett regionalt toppmöte i Colombo i Sri Lanka där ledarna för de åtta medlemstaterna inom Sydasiatiska förbundet för regionalt samarbete SAARC, skulle diskutera samarbetet för att få bukt med terrorismen och inte minst den allvarliga matsäkerhetsfrågan i den här regionen där cirka 40 procent av världens fattigaste bor.

Allt detta kom i skuggan av den senaste tidens nya spänningar mellan de båda kärnvapenmakterna Pakistan och Indien.

De senaste terrordåden, mot Indiens ambassad i Kabul i Afghanistan och en serie bombdåd i Bangalore och en rad andra platser i Indien är en smärtsam påminnelse om det barbari som fortfarande förekommer här i Sydasien, sade Indiens premiärminister Manmohan Singh redan i inledningstalet.

Afghanistans president Karzai följde upp med en direkt uttalad koppling mellan olika terrordåd i Afghanistan och den pakistanska säkerhetstjänsten.

Från Pakistans sida kom först förnekelser där Pakistans utrikesminister sade att anklagelserna är rena rama struntpratet, men efter samtal mellan Indiens premiärminister och kollegan i Pakistan så lovade Pakistans premiärminister Gilani att i alla fall utreda anklagelserna om den egna säkerhetstjänsten hade någon roll kring de olika sprängdåden.

Det finns vissa försiktiga antydningar från den nya pakistanska regeringens sida att man kanske inte har kontroll över landets mäktiga säkerhetstjänst.

En talesman för den pakistanska regeringen, Sherry Rehman, säger i ett uttalande från Islamabad att det troligtvis fortfarande finns en del agenter inom säkerhetstjänsten som agerar efter egen politisk övertygelse, som står i strid med landets officiella politik och intressen.

I förra veckan kom också anklagelser från USA att man funnit bevis för att agenter från den pakistanska säkerhetstjänsten varit inblandade i terrordåd och att dessa agenter också i många fall varnat talibanerna för kommande amerikanska attacker.  

Vladislav Savic, Bangkok
vladislav.savic@sr.se