Effektivt vapen i jakten på skattesmitare

Sverige skriver i höst ett samarbetsavtal med brittiska kanalöarna Jersey och Guernsey. Syftet är att minska skatteflykten och att få tillgång till hittills hemlig information om svenskars finansiella tillgångar på Jersey.

Det bekräftar Jerseys ansvarige förhandlare Colin Powell för Ekot.

– Tidigare har det funnits en negativ attityd mot ställen som Jersey, men jag hoppas det förändras nu och att politikerna i Norden uttalar sig mer positivt om Jersey i framtiden, säger Colin Powell som är ordförande för Jersey Financial Services Commission.

Avtalet, som förhandlats fram av Sverige, tillsammans med Danmark, Norge, Finland och Island kommer att ge de nordiska skattemyndigheterna ett effektivt vapen i jakten på skattesmitare.

Varje år beräknas den svenska staten gå miste om 46 miljarder kronor i skatteintäkter i samband med att pengar förs till konton i skatteparadis.

Men exakt hur mycket som finns undangömt på bankkonton just på de båda brittiska kanalöarna är emellertid oklart.

Samarbetsavtalet kommer efter att det internationella trycket har hårdnat de senaste åren när det gäller att få skatteparadisen att öka öppenheten.

Redan i dag lämnar Jersey och Guernsey ut uppgifter i fall där polisen kopplats in och där grov brottslighet kan misstänkas, men man har hittills inte gjort det när det handlat om vanliga skatteärenden.

Enligt Colin Powell på Jerseys finansmyndighet är avtalet för Jerseys del ett steg på vägen för att bli av med sitt rykte som tillhåll för skattesmitare och ljusskygga affärer.

Ön vill i framtiden ses ett accepterat finansiellt centrum -fast med låga eller inga skatter.

– Jerseys framtid ligger i att följa internationell standard på det här området, säger Colin Powell.

Samarbetsavtalen med Guernsey och Jersey kommer att skrivas under vid en ceremoni i Helsingfors i oktober.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se