Skilda villkor för vigselförrättare

Att vara borgerlig vigselförrättare är ett hedersuppdrag för förtroendevalda i kommunerna, men ersättningen varierar. Från 670 kronor för en vigsel i Uppsala till 110 kronor per vigsel i flera kommuner.

Socialdemokraten Gerd Vading är vigselförrättare i Östhammars kommun.

– Det är ju ett förtroendeuppdrag, och jag tycker det är väldigt, väldigt roligt.

Gerd Vading berättar att hon brukar ta med sina blommor från köksbordet om det är vigsel på rådhuset i Östhammar. Hon är en av dem som får minst betalt för att viga par i länet. Hon får bara den ersättning som länsstyrelsen betalar ut på 110 kronor per vigsel. Samma gäller för vigselförrättarna i Håbo, Heby och Tierp.

I Enköping, Älvkarleby och Knivsta får man lite mer. Där betalar även kommunen ut en ersättning förutom de pengar som länstyrelsen betalar ut. I Uppsala är ersättningen högst - 670 kronor för första vigseln och 220 för de andra om det är flera på samma dag. Det kan jämföras med ett kommunalt sammanträde i Uppsala som ger 330 kronor första timmen och 132 för dom efterföljande.

Moderaten Ann-Marie Petersson satt med i den grupp som bestämmer vad de förtroendevalda ska ha i ersättning då vigselförrättarnas ersättning diskuterades under förra mandatperioden.

– Det har skett en förändring. Man vill gifta sig på andra ställen än i stadshuset, och det tar mer tid för vigselförrättarna. Det har också blivit en ökning av antalet vigslar, och det finns vigselförrättare som tillbringar varje helg med vigslar.

Förra året genomfördes drygt 300 borgerliga vigslar i Uppsala kommun. En fjärdedel var utanför stadshuset. I Östhammar vigdes ungefär 50 par.

Therese Forsberg
upplandsnytt@sr.se