Sápmi

Svenska Ekoturismföreningen vill marknadsföra samisk turism till utlandet.

Samisk kvalitetsturism har potential att bli en stor och lönsam verksamhet. Men idag har man problem med att hitta upplevelser och rätt kunder. Därför har Svenska Ekoturismföreningen startat ett projekt där samiska turistföretagare får hjälp med att marknadsföra och ta fram turistiska upplevelser.

-För vår del är det en ideologisk fråga och i Sverige finns det knappt något kulturellt och naturbaserat som är mer  spännande än den samiska verkligheten säger ekoturismföreningens ordförande Dan Jonasson.

Marknadsföra internationellt

Projektet har en budget på nästan 1,2 miljoner kronor och ska pågå i två år. Inom ramen för projektet ska man dels hitta fem samebyar som är intresserade av turistiska aktiviteter och dels utbilda turistföretagare i att sälja turism på en internationell marknad. Dessutom planerar man att marknadsföra samisk turism på mässor i New York och London.

Brist på marknadsföringsmetoder

-Det finns inte egentligen någon metod för, hur man skapar bra turism, kring sådana saker som samiska företeelser, där man betraktar det som en näring i sig och lär sig alla olika grundelementen som man behöver för att kunna sälja bra, säger Dan Jonasson, ordförande för Ekoturismföreningen.

Satsningen behövs

Kerstin Nilsson är en av ägarna till Ofelas ett företag utanför Kiruna som främst satsar på hästturer i samisk miljö och omkring hälften av hennes gäster är från utlandet. Nilsson känner inte till projektet till innehåll men hon tycker att satsningen behövs.

-Det finns ett stort intresse och folk man träffar dem är intresserade, säger Kerstin Nilsson.

Ola Pittsa

sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio