Kontanthandeln ska granskas

Skatteverket fortsätter jaga fuskande företag. Tidigare har de specialgranskat bland annat restaurangbranschen, nu har turen kommit till kontanthandeln - exempelvis livsmedelsaffärer, klädbutiker och blomsterhandlare.

Efter att Skatteverket hittat omfattande fusk när de specialbevakat restaurangbranschen så ska kontanthandeln granskas.

- Det finns ett omfattande fusk i de branscher som vi arbetat med - t ex kassasystem där man kan plocka bort intäkter, säger Conny Svensson är projektledare på Skatteverket.

Det handlar om många miljarder kronor som göms undan från Skatteverket. Miljarder som staten vill ha in och därför kommer man nu granska det som kallas för kontanthandeln - alltså alla som säljer varor och tjänster - på samma sätt som man tidigare granskat restaurangbranschen.

Till sin hjälp har man en ny lag som träder i kraft vid årsskiftet år 2010 som ställer betydligt högre krav på kassaregistrering och som kommer att tvinga många handlare att byta kassasystem, men redan nu ska man som handlare märka av skatteverkets aktivitet.

- Det här bygger på att vi ska jobba mer ute på fältet, säger Conny Svensson.

Anita Andersson driver Planta Blommor i Jönköping. Hon är medveten om att det fuskas i branschen och välkomnar satsningen.

- Oärliga pengar finns nog i alla branscher, fusket kan nog finnas överallt. Jag hoppas inte att det finns i blombranschen, men finns det är det bra att Skatteverket gör den här satsningen, säger Anita Andersson.

David Westh
david.westh@sr.se