Dopning i OS

Ytterligare tre ryssar sparkade ur truppen

På tisdagen sparkades en cyklist och två gångare ur den ryska OS-truppen på grund av misstänkt dopning.

I förra veckan stängde det ryska friidrottsförbundet av sju friidrottare från OS-tävlingarna på grund av misstänkt dopning.

Vladimir Gusev var en av medaljfavoriterna i cyklisternas tempolopp, men det ryska cykelförbundet har strukit honom från OS-truppen sedan han fick sparken från sitt proffsstall på grund av misstänkt dopning efter att ha uppvisat onormalt höga blodvärden vid ett test under en träningsperiod.

Detta trots att han enligt det ryska cykelförbundets ordförande, Alexander Gusjatnikov, inte har anklagats för att ha använt prestationshöjande medel.

Avstängningen kommer efter order från högsta ort. Den ryske idrottsministern Vitalij Mutko har sagt att det är viktigare att undvika skandaler än att vinna medaljer. Och han har pekat ut cykling som en sport som nästan är körd i botten på grund av dopning.

Förra veckan hade Mutko ett möte med Gusjatnikov och sade att dopningsanklagelser inte fick svärta ned de ryska insatserna i OS.

På tisdagen blev det också klart att två ryska gångare missar OS, enligt nyhetsbyrån AFP. En källa i det ryska friidrottsförbundet säger till AFP att två manliga gångare fastnat i ett dopningstest och inte kommer att få delta i OS.

Som ersättare för Gusev har Denis Mentjov kallats in. Han kom femma i Tour de France nyligen.

Radiosporten/TT
Radiosporten@sr.se