Få Gävleborgare i OS-truppen

På fredag invigs OS i Peking. Men det är ingen stor trupp från Gävleborgs län som åker till OS. En idrottsman och några tränare är det Gävleborg har lyckats få ihop till OS-truppen.

Pingisspelaren Jens Lundqvist från Valbo utanför Gävle är den ende Gävleborgska idrottaren som kommer att marschera bakom den svenska flaggan när OS i Peking invigs.

Men med i OS-truppen är också några tränare från Gävleborgs län. Anders Axlid som kommer från Hudiksvall, men som numera bor i Göteborg, är coach för diskuskastarna.

Anders Markström från Gävle är tränare för målvakterna i damernas fotbollslandslag. Han är redan i Tianjin i Kina där Sverige möter Kina i fotboll. Men mycket av Kina har han inte sett.

– Jag har sett flygplatser, hotellrum och fotbollsplaner, säger Anders Markström.

Anders Axlid och diskuskastarna lyfter med flygplanet till Kina under tisdagseftermiddagen. Men i stort sett det första de gör i Kina är att åka därifrån, till ett uppladdningsläger i Japan. Det för att komma bort från trängseln i OS-byn.

– Det är mycket folk och inte helt lätt att få lugn och ro i OS-byn. Det blir mer fridfullt i Japan, säger Anders Axlid.

Han säger också att det är mental träning som är det viktiga nu de sista dagarna innan OS börjar.

– Det är mycket som kan hända i en idrottares huvud den sista tiden innan ett OS. Det gäller att prata om hur de känner sig. Fysiskt och tekniskt är det inte så mycket att göra nu, utan det är med det mentala som det kan hända grejer, säger Anders Axlid.

Martin Hult
martin.hult@sr.se