Linköping

Bussolycka slutade lyckligt

Uppdaterad 22:00

En buss med tyska ungdomar körde i diket och blev stående med ena sidans hjul i luften vid Sturefors utanför Linköping vid sextiden ikväll. Ingen skadades allvarligt men nio personer fördes till Universitetssjukhuset i Linköping för kontroll.

Totalt var det 44 personer, varav två chaufförer, i bussen med tyska ungdomar som var på väg hem ifrån ett scoutläger i Östergötland. På vägen in till Linköping, söder om Sturefors tappade plötsligt chauffören kontrollen över bussen som körde ner i diket och blev halvt liggande där med ena sidans hjul hängande i luften.

Slutade lyckligt
Någon akut fara var det dock aldrig eftersom bussen stod stadigt, räddningstjänsten valde ändå att slå på stort och kallade in ett trettiotal brandmän och ett antal poliser till olycksplatsen. Vägen var avstängd i cirka en och en halv timmes tid.

Nio förda till sjukhus
Ungdomarna som är mellan 15-20 år fördes tillbaka till KFUM:s scoutgård där de togs omhand av räddningstjänstpersonal och socialjouren från Linköpings kommun. Ingen var allvarligt fysiskt skadad men nio personer kände sig ändå så pass dåliga att de ville uppsöka sjukhus och fördes därför till akuten på Universitetssjukhuset för kontroll.

Två liknande olyckor på kort tid
För knappt en månads tid så inträffade en liknande olycka med en buss med tyska ungdomar i Linköping, då välte också bussen efter att chauffören tappat kontroll över fordonet.

Klas Dorch vid räddningstjänsten tror dock inte att säkerheten hos de tyska bussarna är dålig utan att det hela handlar om maximal otur.

- Jag tror det är olyckliga omständigheter som gjort att två liknande olyckor inträffat inom en månads tid, säger han.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se