Borrning till Antarktissjö får vänta

Ryska forskare har beslutat att vänta ett år med det kontroversiella projektet att borra sig ner till sjön Vostok, som finns djupt ner under isen på Antarktis.

Ända sen sjön upptäcktes för ett tiotal år sedan har forskare längtat efter att se vad som finns i den, men oro för att förstöra det som legat isolerat från omvärlden i miljontals år har hittills avskräckt.

Kan innehålla uråldrigt liv
Vostoksjön ligger 3500 meter under Antarktis isvidder och ruvar på sin hemlighet. I sjön kan det finnas uråldrigt liv - isåfall en miljon år gammalt - som kan ge värdefulla inblickar i en annan tid. Men att borra sig in i sjön kan också betyda att det eventuella livet där förorenas och går förlorat för alltid. Alltså har ryssarnas planer på att skicka ner en så kallad hydrobot - en sjögående robot i sjön - mött motstånd i forskarkretsar världen över.

Men även om Vostok, som till ytan är tre gånger större än Vänern, är den största sjön under Antarktis så är den långt ifrån den enda. Upptäckter de senaste åren av många andra sjöar, liksom floder som förbinder dem med varandra, har tagit ifrån Vostok något av stjärnglansen av att vara unik.

Liknar rymdkapplöpningen
Men ryssarna jämför penetrationen in till Vostoksjön med rymdkapplöpningen under kalla kriget och slår fast att det är ett nationellt mål. Så nästa säsong - 2009 till 2010 - då ska det ske.

Marcus Hansson
vet@sr.se