Arbogamålet

Åtalade erkände lögner i polisförhör

Uppdaterad 13:00
På onsdagen fortsätter rättegången i Köpings tingsrätt mot den 32-åriga kvinna som är åtalad för mord på två barn i Arboga och för mordförsök på barnens mamma. Kammaråklagare Johan Fahlander som under tisdagen inte alltid fick svar på sina frågor har fortsatt att pressa den tilltalade idag.

– Du måste ju inte ta allting till 100 procent på allvar, det som jag har sagt i dessa förhör, sa kvinnan.

– OK, så att det som du har sagt i polisförhören kan vara lögner och det kan vara sanning och det kan vara halvsanningar och det kan vara något annat kanske också, rent påhitt och då är det väl en lögn i och för sig, frågade åklagaren.

– Ja, sa kvinnan.

– Eller vad menar du?

– Ja, sa kvinnan.

Under förhöret som handlar om vad hon har sagt till personalen under en sjukhusvistelse säger den misstänkta kvinnan att åklagaren inte ska ta allt hon sagt i polisförhören på allvar. Men hon understryker att hon inte medvetet har berättat lögner utan att hon har undanhållit detaljer som hon inte tycker att polisen måste känna till.

I dagens förhör erkände hon att hon lånat en hammare tidigare i år av en väninna för att reparera sin cykel men att hon sedan antagligen glömt den där. Åklagarsidan har inte heller alltid fått svar på sina frågor under förmiddagen. Bland annat har man pressat kvinnan på mer information kring det barn som hon tidigare har berättat att hon har fött, ett barn som enligt kvinnan har tillhört mammans sambo och som hon sedan har adopterat bort utan hans vetskap.

Idag har hon inte kunnat svara på var adoptionen har skett eller om hon vid något tillfälle besökt sjukvård i Sverige. De personer som enligt den misstänkta ska ha sett henne gravid vill hon inte namnge.

– Är det en sådan konstig fråga det här? Jag menar att det är ett antal vänner som är hörda i förundersökningen. Varför vill du inte svara på en sådan fråga? sa kammaråklagare Johan Fahlander.

– Som sagt eftersom det är personer som du uppenbarligen inte känner, sa kvinnan.

Målsägarna, mamman, pappan och sambon, är idag svartklädda. Den åtalade bär en grön tröja, har håret utsläppt och svarar oftast avslappnat från sin stol mellan hennes tolk och hennes försvarsadvokat.

Enligt åklagarsidan är hennes motiv till morden och mordförsöket bland annat svartsjuka mot ex-pojkvännen och mammans sambo. Dagens förhör kretsar därför till stor del kring personliga anteckningar hon har gjort i brev- och dagboksform. Bland annat har hon idag beskrivit mannens uppbrott förra året som att han gjorde sönder något i henne.

– Jag tyckte att hans sätt att behandla mig i mars, hans reaktion, att det var omänskligt, sa den åtalade kvinnan.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se