Jokkmokk, Östersund

Samiska institutioner tar över från svenska myndigheter.

De samiska institutionerna Gaaltije sydsamiskt kulturcentrum och Ájtte fjäll- och samemuséum har fått medel från riksantikvarieämbete för att ta fram ett nytt program för kulturminnen i renskötselområdet, ett arbete som tidigare legat på svenska myndigheter.

Gaaltije och Ájtte arbetar nu med programmet som ska ange hur det praktiska arbetet med kulturmiljöer ska utföras de närmaste åren och av vilka.

För just det här programmet har det framkommit att dokumentation och information är de viktigaste delarna. I maj månad i år samlades myndigheter, muséer och andra berörda parter till ett möte där man la upp arbetet med programskrivningen.

Oväntad representant

Ewa Ljungdahl är arkeolog verkasam vid Gaaltije och ska inom kort presentera det första förslaget till program för den referensgrupp som bildades vid mötet. I gruppen finns en representant vardera från Sametinget och Svenska samernas riksförbund, en representant för länsstyrelserna i det aktuella området och en för berörda museér. Dessutom finns en representant från ett aningen oväntat håll, nämligen Skogsstyrelsen. Ljungdahl är nöjd med att skogsstyrelsen deltar i arbetet. -Skogsstyrelsen kommer i närkontakt med rennäringen, väldigt ofta, i praktiska samanhang. Därför ser jag nödvändigheten av att det finns kartmaterial, för att undvika konfliker och vid samråd, säger Ewa Ljungdahl.

Förbättra situationen

Leif Jougda är Skogsstyrelsens expert på rennäringsfrågor. På mötet i maj gav han en presentation om hur Skogsstyrelsen arbetar idag med rennäringsfrågor och såg till att myndigheten gavs en plats i arbetsgruppen. Han ser att kulturminnesfrågorna är av växande karaktär inom hans organisation och han har en klar målsättning. 

-Vi måste med gemensamma krafter se till att förbättra situationen, så att lämningar inte skadas, säger Leif Jougda.

David Jonasson

david.jonasson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio