jönköping

Fortsatt tungt för flygplatsen i Jönköping

Det fortsätter att se mörkt ut för Axamo flygplats i Jönköping.
Enligt den senaste statistiken från Luftfartsverket minskade antalet passagerare från flygplatsen med 45 procent i juli i år.

Det är siffror som bekymrar flygplatschefen Hazze Sandström.

- Det är inte roligt att se de här siffrorna på passagerarsidan. Men det är som jag brukar säga, en flygplats finns till för att flygplan ska kunna starta och landa i första hand. Vår styrka är att vi ökar ackumulerat  i år på start och landningar med nio procent.

Det ser fortsatt kärvt ut för Luftfartsverkets flygplats i Jönköping. De enda glädjeämnet just nu är egentligen att satsningen på fraktflyg har varit lyckad med följden att starterna och landningarna ökar.

Dessutom ser det bra ut för chartertrafiken.

Men annars följer utvecklingen en väntad och negativ trend. Det är färre och färre passagerare som flyger från Jönköping. I juli minskade antalet passagerare med hela 45 procent.

Men det är en väntad nedgång, bland annat som en följd av att SAS lade ner Köpenhamnsflyget för snart ett år sedan efter problem med de så kallade Dashplanen.

Flygplatschefen Hazze Sandström kan visserligen konstatera att han trots allt håller budget för i år, men då är det en budget där man räknar med ett underskott med hela 18 miljoner kronor.

Som det ser ut nu har inte heller Luftfartsverket något egentligt intresse att satsa på flygplatsen i Jönköping, istället står framtidshoppet till att kommun och näringsliv tar över och får fart på verksamheten.

Men en riktig vändning kommer att ta tid. Flygplatschefen Hazze Sandström gör sitt bästa för att få nya flygbolag att etablera sig i Jönköping för att få igång nya flyg till kontinenten som kan ersätta de flygningar till Köpenhamn som ju lagts ner. Men även om det visar sig vara framgångsrikt så kommer det att ta tid att gå från ord till handling.

- De flygbolag som vi pratat säger att de behöver minst 1,5 år på sig för att starta upp någon ny destination, som det blir tal om i Jönköping. Jag ser inte någon ljusning under det här året för att få till någon trafik till kontinenten, säger Sandström.

Peter Olsson
peter.olsson@sr.se