Sundsvall

Björn kan finnas på Rödön

Björnspillning har hittats på Rödön utanför Alnö, men ännu har ingen sett någon björn. Det kan vara en björn som tidigare synts till på Alnö och som nu simmat över.

Under våren hade Alnö påhälsning av en eller flera björnar. Länsstyrelsen fick in ett flertal rapporter och i juni bekräftades det när björnspillning hittades. Men hur många björnar som simmat över till Alnö vet ingen. Nu har Länsstyrelsen bekräftat att det finns björnspillning på Rödön. Det kan vara en björn som lämnat Alnö men det kan också vara en ny björn som lämnat fastlandet.

– Sannolikheten är ganska stor och det är inge konst för en björn att ta sig över dit, säger Lars Wiklund naturbevakare på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Björnstammen ökar
I Västernorrland beräknas det finnas runt 200 björnar. Under de senaste åren har björnstammen ökat. Men Lars Wiklund säger att Länsstyrelsen har som målsättning att björnstammen inte ska öka ytterligare.

Ingen vet om björnen på Rödön fortfarande finns kvar eller vart den är på väg. Lars Wiklund säger att det är maten som styr om björnen kommer att simma vidare.

– Så länge björnen hittar någonting att äta på ön så tycker han förmodligen att det är en bra ställe att vara på. Finns det ingen mat så finns ingen anledning att vara kvar och då kommer den bege sig därifrån. Och det är en relativt liten ö om man tänker på vilka enorma områden en björn rör sig på, säger han.

Helene Nyberg
helene.nyberg@sr.se