SD allt större

Sverigedemokraternas framgångar i olika opinionsundersökningar fortsätter och nu tror man inom partiet i länet på ett ännu större opinionsstöd framöver.

I en ny undersökning gjord av norska Sentio Researsch får partiet 5,5 procent och passerar både Centerpartiet och Kristdemokraterna, och det förklarar Håkan Klasson, fullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Tingsryds kommun, främst som en protest mot den regeringspolitiken:

- Missnöjet med allianspolitiken är stort, det gäller t ex sjukförsäkringen och nedmonteringen av a-kassesystemet, säger Håkan Klasson.

Undersökningen gjordes veckan efter politikerveckan i Almedalen, där Sverigedemokraterna angreps av flera av de etablerade partierna, något som anses ha gynnat partiet genom att det då framstår som en kraft helt utanför etablissemanget.

Håkan Klasson nämner också motståndet FRA-lagen som något som gynnat partiet och också att Sverigedemokratrerna är moståndare till det s k Lissabonfördraget.

Invandringspolitiken som genom åren starkt förknippats med Sverigedemokraterna ser Håkan Klasson nu bara som en mindre del av partiets politik.

Uppgången för Sverigedemokraterna i undersökningen är inte statistiskt helt säker.