Ljungby

Nya fjärilar i Kronoberg

Det har skymtats en ny fjärilsart i länet. Den vackra nykomlingen heter kartfjäril och enligt insektsentusiasten Peter Rolfsson hör det inte till vanligheterna att nya arter etablerar sig.

- Nej, det är inte så vanligt. De flesta fjärilar minskar men vi har några stycken som är på gång nu och ökar, framför allt kartfjärilen. Den är släkt med nässelfjärilen och lever precis som den på nässlor. De senaste åren den spridit sig från Skåne.

Nu har den vackra kartfjärilen skymtats i Ljungby. I takt med att klimatet blir allt varmare har fjärilen fått större områden att röra sig på. Fjärilen är mörkt svartbrun med ett vitt band med vita fläckar som hänger ihop. Den påminner om den större släktingen Aspfjäril.

Peter Rolfsson, som studerat insekter sedan barnsben, berättar att landskapet förändras när nya arter etableras. Insekterna påverkar bland annat pollinering av växter och när en art ökar riskerar en annan att minska. När kartfjärilen nu etableras i Småland är det bland annat på bekostnad av blåvingarna, säger Peter Rolfsson.