Gävle

Oklart hur fylla ska bekämpas på cityfesten

Förra årets cityfest blev den lugnaste hittills, i varje fall ur socialtjänstens hänseende. Tretton berusade ungdomar fick tas omhand, att jämföra med året innan, då dubbelt så många behövde hjälp. Men det är oklart om det går att använda samma metod även i år.

Under förra årets cityfest behövde socialtjänsten för första gången inte alls rycka in under onsdagen och torsdagen. Under fredagen och lördagen behövde 13 berusade ungdomar hjälp, motsvarande siffra för 2006 var 27 personer.

– Jag tror att det till stor del hade att göra med att polisen tog emot tåg och bussar som kom in till stan, och redan där hälldes väldigt mycket av ungdomarnas alkohol ut. Dessutom infördes en ny lokal ordningsstadga den första augusti som innebär att det är förbjudet att dricka i ett större område i city. Därmed kunde man också omhänderta stora mängder alkohol, säger Cecilia Zetterberg som är Socialsekreterare med uppgift att samordna personalen inför cityfesten.

Ungdomar från hela länet
Av de 13 ungdomar som fick tas omhand förra året kom endast fyra ifrån Gävle, resten från kringkommuner i Gästrikland och Hälsingland. En tendens socialtjänsten uppmärksammat tidigare, och därför engagerat fältassistenter från flera olika kommuner.

Men trots att cityfesten drar igång under onsdagen är det fortfarande oklart om det går att använda sig av samma framgångsrika modell under årets fest. Polisen kommer att presentera sin plan för cityfesten under torsdagen, och då framgår om de även i år tänker ta emot bussar och tåg med ungdomar.

Föräldrarna behöver bli aktiva
Inte heller är det klart vilka kommuner som ställer upp med personal. Hudiksvall, Nordanstig och Älvkarleby har hittills gett klartecken.

Men det finns en grupp som skulle behöva bli ännu aktivare.

– Föräldrarna, säger Cecilia Zettergren. Har man ungdomar i den åldern att man tror att de kan vara ute och dricka är det väldigt viktigt att man är ute och ser vad ens ungdomar är ute och gör på stan.

Maria Sundell
maria.sundell@sr.se