Forskare ansvarig för mjältbrandsbrev

USA:s federala polis FBI hävdar att man nu slutgiltigt klarat upp vem som låg bakom mjältbrandsbreven 2001 som dödade fem människor. Enligt FBI var det den vetenskapsman som nyligen tog livet av sig, och han ska ha varit helt ensam om brottet.

FBI pekar nu officiellt ut Bruce Ivins, en vetenskapsman som själv forskade för det amerikanska försvarets räkning om mjältbrand. Samtidigt offentliggjorde FBI ett omfattande material som man hävdar stöder slutsatserna.  

Ivins tog livet av sig förra veckan innan han formellt skulle anklagas för mord.

Det är mycket ovanligt att den amerikanska polisen offentliggör anklagelsematerial innan en person åtalats. I det här fallet säger man att man gör det beroende på det stora intresset hos allmänheten och att man är fullständigt säker på att Ivins var den skyldige.

Breven med spår av mjältbrand i sig skapade omfattande panik i framför allt Washington när de kom strax efter attentaten 11 september 2001.

Breven skickades till ledande journalister och demokratiska politiker i kongressen och påverkade postgången i hela USA. Utöver de fem som avled skadades också 17 personer.

Först misstänkte man att det var en ny terrorattack utifrån, men ganska snabbt inriktades spaningarna på amerikanska experter och en kollega till Ivins var länge misstänkt.

Det starkaste beviset mot Ivins är att han hade tillgång till en flaska med mjältbrand med exakt samma egenskaper som den mjältbrand som användes i attackerna. Annars handlar det mer om indicier, verkar oberoende experter anse.

Ivins arbetade mycket övertid när breven skickades och han har inte kunnat förklara vad han gjorde. FBI anser också att hans språkbruk är snarlikt det som användes i breven. Enligt FBI ska Ivins ha haft problem med sin psykiska hälsa och lidit av paranoida föreställningar.

Ivins försvarsadvokat underkänner helt utredningen och säger att hans klient hade blivit förklarad oskyldig om en rättegång hade ägt rum, men FBI anser nu alltså att fallet är löst och kommer inom kort att avskriva det.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se