norberg

"Kommunen sätter ideologi framför kommunens anställda"

Det hävdar oppositionen i Norberg, med folkpartisten Christer Filipsson i spetsen. De borgerliga partierna vill att kommunen ska ge samtliga cirka 500 anställda en sjukvårdsförsäkring, men kommunledningen ger förslaget kalla handen.

Folkparitets Christer Filipsson hänvisar till värmländska Sunne som också är socialdemokratiskt styrd, och som genom att ge kommunens anställda en sjukvårdsförsäkring, minskat sina kostnader för sjukskrivning rejält.

Norbergs kommun visar den hösta sjukfrånvaron i landet, omkring nio procent idag, och om de anställda skulle få möjlighet att få specialistvård utanför landstinget skulle många komma tillbaka till jobbet mycket snabbare, tror Christer Filipsson:

- När det finns lösningar idag i samhället, samtidigt som landstinget inte fungerar, så tycker jag man ska använda sig av dem, man ska i alla fall börja titta på dem. Att man då från socialdemokraterna säger blankt nej, sätter ner foten, på grund av allmänpolitiska och ideologiska skäl, det köper jag inte.

- Jag tycker att det är ett svek mot de som är anställda i kommunen när man sätter den socialdemokratiska ideologin före de anställdas hälsa, säger Christer Filipsson.

Enligt Christer Filipssons beräkningar borde Norbergs kommun ekonomiskt sett tjäna in de cirka 1,5 miljoner kronor som sjukvårdsförsäkringspremierna skulle kosta per år och när det gäller de anställdas välbefinnande finns bara vinster, säger han.

Men kommunalrådet Kenneth Östberg säger alltså nej:

- Jag har ju ett uppdrag att se till så att det levereras sjukvård till alla våra medborgare, inte bara de som är anställda i kommunen och på sikt skulle det här kunna innebära att alla inte har samma möjligheter. Kallar man det att man låter ideologi gå föra anställdas väl då får man säga det, men för mig är det en kortsiktig vinst med sjukvårdsförsäkring, men enorma risker på sikt, säger Kenneth Östberg.