Dopning en stor fråga i Ryssland inför OS

I morgon, fredag, invigs OS i Peking officiellt, och som vanligt är ett av de stora samtalsämnena inför tävlingarna dopning. Det gäller inte minst i Ryssland där ett dussin idrottare nu missar spelen på grund av dopningmisstankar.

Moskvabon Oleg Marusiev tycker att det är konstigt att avslöjandena kommer nu.

– Visst är det konstigt, för de har satt världsrekord och klarat dopningskontrollerna. Och amerikanerna kanske också använder någon medicin men eftersom den är mer avancerad klarar de sig, säger Oleg Marusiev.

Inför OS handlar det mycket dopning här i Ryssland. De ryska tidningarna och de ryska ledarna försöker förklara och kommentera läget.

I förra veckan avslöjades att sju kvinnliga friidrottare inte lämnat sin egen urin vid dopningkontroller. Sedan dess har tre gångare, en cyklist och skytt också stoppats på grund av misstankar om dopning eller användning av förbjuden medicin.

Flera av de misstänkta fuskarna var tunga medaljkandidater. Ryska ledare har varit kritiska till att de sju kvinnliga friidrottarna stoppades så sent att de inte kan överklaga beslutet. Troliga ryska medaljer kan nu exempelvis gå till Kina som nu har större chans att slå Ryssland i medaljligan, har man antytt.

Arne Ljungqvist, ordförande i Internationella olympiska kommitténs medicinska kommitté, har anklagat Ryssland för systematisk dopning, men det avisas här. Tidningen Komsomolskaja Pravda undrar i stället om det är en världskonspiration mot Ryssland.

Men Anatolij Sjipov tror inte det påverkar bilden av Ryssland.

– Jag tror inte det, många utländska idrottsmän kommer också åka fast för dopning så det är inget problem, säger Anatolij Sjipov.

Mats Eriksson, Moskva
mats.eriksson.ekot@sr.se