Halland

- Branschen måste agera mot smitnotorna

Bensinstölder är ett växande problem. I Halmstad får polisen in minst en anmälan varje dag från bensinstationer om att folk smiter utan att betala för bensinen.

Det är alldeles för många, säger Ove Bärgman chef för länskriminalpolisen i Halland som tror att det höga bensinpriset är en orsak till stölderna.

– Nu tycker jag att det är dags för branschen att agera för att hejda den här utvecklingen, det rör ju sig om ganska många brott, säger Ove Bärgman.

Polisen i Halmstad får in minst en anmälan om bensinstölder varje dag. Det handlar om bensin för 6-700 kronor per gång vilket klassas som snatteri.

Gränsen för stöld går när man stjäl för ett värde över 800 kronor och i takt med att bensinpriset stiger allt mer är vi snart där.

Jerry Ericsson är en av delägarna till OKQ8:s bensinmack i Björkäng. Han tycker inte att problemet med bensintjuvar är speciellt stort. De råkar ut för mellan en och två bensinstölder i månaden.

Men, om de ökar ännu mer håller han med om att något måste göras och ger exempel på två åtgärder som kan lösa problemet:

– Antingen förskottsbetalning, eller automater. Det finns i vart fall inget utrymme för att skänka bort bensinen! säger han.