Kommunala besparingar får kritik

Att Jokkmokk nu måste göra nedskärningar och spara 14 miljoner, beror enligt oppositionen på klent politiskt styre. Enligt socialdemokraten Roland Boman kan inte kommunledningen skylla den ekonomiska krisen på att man fått minskat statsbidrag.

- Det är lite för enkelt att säga att det beror på minskat statsbidrag, när man samtidigt själv har ställt till med att pengar dräneras från kommunen, säger Roland Boman.

Han menar att chefsflykten från Jokkmokk, som han tidigare riktat skarp kritik mot, kostat kommunen mycket pengar. Att man lagt stora summor i bland annat avgångsvederlag är enligt honom en anledning till den ekonomiska krisen. Men han är också kritiskt till alliansens allmänna ekonomiska styre.

- En stor del av problemet är en ekonomisk okunskap om hur ekonomin fungerar, säger han.

Enligt Roland Boman har kommunledning inte heller gjort något för att utveckla Jokkmokks näringsliv. Utflyttningen från Jokkmokk fortsätter och är en orsak till att man nu får mindre statsbidrag.

Jokkmokks kommunalråd Anna Hövenmark (v) kommenterar kritiken med att utflyttningen och utarmat näringsliv är något som drabbar hela Norrbotten.

- Det är förskräckligt och vi gör vad vi kan för att stoppa det. Om Roland Boman nu, efter att socialdemokraterna tappat makten, kommer på att näringslivspolitiken är dålig tycker jag han ska skärskåda de senaste 30 åren, säger hon.

Och att ert styre skulle vara klent?

- Det där får han stå för. Jag anser att det är fullständigt skitsnack, säger Anna Hövenmark.