Nya hastighetsbegränsningar på vägarna

Snart är det dags att lära sig nya hastighetsgränser på de större vägarna.

Med start i september införs nya hastighetsbegränsningar där också hastigheterna ska anpassas efter hur säker vägen är.

Hastigheterna är A och O när det gäller att rädda liv, menar Vägverket som ligger bakom planerna på att införa nya hastighetsbegränsningar. Tanken är att anpassa hastigheterna efter vägarnas säkerhetsstandard vilket innebär att både höjningar och sänkningar av dagens hastighetsbegränsningar kommer att bli aktuella.

Vägverket tror att det ska göra att kopplingen mellan vägtyp och hastighetsgräns blir tydligare. Då kan också acceptansen för hastighetsgränserna öka, enligt Vägverket.

Från och med den 15 september kommer de nationella vägarna, alltså alla riksvägar och motorvägarm att få nya hastighetsskyltar på 90, 100 eller 110 kilometer i timmen. Det gäller till exempel E6, E45 i vårt område.

Detta är den första etappen av flera i Vägverkets projekt att införa nya hastighetsgränser i Sverige. Planen är att senare göra en översyn av hastighetsbegränsningarna på övriga statliga vägar, men även de mindre vägarna i kommunerna står inför förändringar.

Under nästa år är det nämligen tänkt att kommunerna ska kunna ändra hastighetsbegränsningarna till 30, 40 eller 60 kilometer i timmen, där det anses vara nödvändigt.