Vi kan inte spara mer

14 miljoner kronor i nedskärningar. Det väntar Jokkmokksborna, sedan kommunen insett att pengarna inte räcker till. Pengarna kommer med stor sannolikhet att tas från skolan och omsorgen, men varken skolan eller omsorgen klarar av några fler neddragningar. Det menar Katarina Edholm, vice ordförande för Kommunal i Jokkmokk, som också är barnskötare vid Bäckstugans förskola.

Katarina Edholm arbetar på Bäckstugans förskola, en av de förskolor i Jokkmokk där man just nu upplever man att man precis har kommit på fötter och har tillräckligt med personal och utrymme för att klara barngrupperna. Barnskötarna är nu oroliga för att en av förskolorna kommer att dras in efter jul, när kommunen tvingas spara pengar.

- Vi är ju precis på bristningsgränsen. I flera år nu har vi fått dra ner på barnomsorgen och skola. Nu är det så att det inte går att dra ner mer på oss, då börjar kvalitén försämras, säger hon.

Katarina Edholms företräder genom fackförbundet Kommunal även elevassistenter, lokalvårdare, personal inom äldreomsorgen. Det vill säga många av de som kan drabbas av dem kommande nedskärningarna i Jokkmokk.

Exakt var besparingarna kommer att göras vet inte de ansvariga politikerna, men hon hoppas att kommunen hittar andra lösningar än neddragen skola och omsorg.

- Jag önskar att man ser över någon annanstans där man kan ta pengarna. Det är barnomsorg och skola som gör att man flyttar hit. Är den inte bra, kan vi inte räkna med några nya kommuninvånare. Då tror jag vi kan räkna med mer utflyttning, säger Katarina Edholm.

Elin-Anna Labba, SR Norrbotten
E-post: elin-anna.labba@sr.se