Hudiksvall/Söderhamn

Fängelse för cigarettsmuggling

Två års fängelse för smuggling av minst sex miljoner falskmärkta cigaretter från Ryssland. Det blev deldomen för den 46-årige danske medborgaren i Hudiksvalls tingsrätt i en av de största smuggelhärvorna hittills i Sverige.

Det var ett tips från tullpersonal i Danmark sommaren 2003 som ledde tullen i Sverige fram till jättebeslaget av cigaretter som beräknas vara värd 40 miljoner kronor.

Den danska tullen hittade cirka två miljoner cigaretter dolda i ett parti ryskt virke som transporterats till Danmark via Stugsund utanför Söderhamn.

När den svenska tullen i slutet av juni 2003 öppnade de ryska virkesbuntarna i Stugsund hittades 27 miljoner cigaretter gömda i speciella dolda fack inne i virkesbuntarna.

Det är det största beslaget hittills av smuggelcigaretter i Sverige. Minst ett tiotal personer är misstänkta i smuggelhärvan varav tre är bosatta i Sverige.

En av dessa är hemmahörande i södra Hälsingland, de två övriga i Småland, varav den ene är den danske medborgaren som nu har dömts till två års fängelse för grovt tullbrott i Hudiksvalls tingsrätt. Åtal mot hälsingebon har dröjt på grund av sjukdom.

Brottsutredningen har även tagit lång tid eftersom den har varit kopplad till flera olika länder, förutom Sverige har den bland annat berört Danmark, Ryssland och Polen.

Smuggelcigaretterna var troligen avsedda för den europeiska marknaden.

TT