LIDKÖPING

Båtar fast i hamn i Lidköping

Många båtar vid hamnen i Framnäs i Lidköping kan inte ta sig in eller ut på öppet vatten på grund av sand som blockerar hamninloppet.
Och det kan dröja innan sanden kan tas bort eftersom det är oklart vem som ska betala för muddringen.
Men att strömmar för med sig sand in i hamnen är inget okänt fenomen.

Länsstyrelsen känner till problemet med sanden som blockerar hamninloppet, säger Mats Rydgård som är handläggare och biolog på Länsstyrelsen i Mariestad.

- Det har uppmärksammats här på sista tiden. Det man kan göra är att vinkla om pirarmarna så de inte tar in sanden och får den att stanna. 

Vem som ska ta ansvar för att en nödvändig muddring ska göras för att rensa bort sanden och vem som i så fall ska stå för kostnaden är ännu oklart.
Under tiden väntar båtarna på att få komma in och ut ur det igenslammade hamninloppet.

Enligt uppgifter till Radio Skaraborg har ett mudderverk beställts, men Lidköpings kommun menar att tillståndet som krävs för att muddra kan dröja veckor att få.

Mats Rydgård säger däremot att ärendet egentligen kan vara ganska enkelt.

- Nöjer man sig med att bara rensa den sand som ligger i inloppet så kan man börja med en gång. Ska man däremot fördjupa så bör man ju anmäla detta till Länsstyrelsen så vi får pröva det som en anmälningspliktig vattenverksamhet, men som jag ser det så är det ett enkelt ärende.

Ansvariga vid Lidköpings kommun vill ännu inte uttala sig i frågan.