golf

Henrik Stenson delad fyra i Oakland Hills

Henrik Stenson hade ett gyllene läge att bli Sveriges förste manlige majorvinnare. Men han tappade på sista rundan och slutade delad fyra.

När den på grund av regn försenade tredje rundan av PGA-mästerskapet i golf i Oakland Hills i Michigan, USA spelats klart på söndagen hade Henrik Stenson skaffat sig ett gyllene läge att bli historisk som Sveriges första manlige majorvinnare.

Jesper Parnevik har två gånger blivit tvåa i British open (1994 och 1997).

Stensons 68-runda efter fyra birdies och två bogeys hade då fört honom till en delad andraplats. Men en 72-runda i avslutningen och totalt fyra bogeys innebar att Stenson slutade på en delad fjärdeplats.

32-årige Stenson, vinnare i matchspels-VM förra året, blev i juli i år trea i British open på Royal Birkdale, hans hittills bästa resultat i någon av de fyra majorturneringarna.

Vann tävlingen gjorde irländaren Padraig Harrington som nu tog sin andra raka major och tredje totalt. Med sin starka slutrunda (-4) snuvade han Sergio Garcia på segern. Spanjoren var i ledning nästan hela slutrundan men avslutade med bogey på hål 16 och 18.

Fredrik Jacobson stod för söndagens prestation när han gjorde hole in one på det 13:e hålet.  Han slutade på en delad 24:e plats. Robert karlsson kom på 20:e plats.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se