Stor okunnighet om asbest

Asbest är farligare än många tror och okunskapen är stor bland byggnadsarbetare enligt Stevander på byggfacket i Göteborg. Han menar att arbetsgivare inte uppmärksammar problemet på samma sätt som förr.

Många byggnadsarbetare tvingas idag arbeta med asbestsanering utan ordentlig skyddsutrustning. Hans Stevander på byggfacket i Göteborg menar att okunnigheten återigen är mycket stor om hur farlig asbest är.

Enligt byggtolvan nonchalerar också en del bygg- och anläggningsföretag säkerheten när det gäller arbete med asbestsanering.

– När vi talar om problemet med asbest så uppstår en viss skräck många blir väldigt rädda, säger Hans Stevander.

Enligt honom funderar arbetare på hur det har gått till tidigare, har jag utsatts för något asbestdamm, är det någon fara för mitt liv?

Det tar ett antal år innan det blir en sjukdom av det. Många blir förtvivlade när de tänker på hur de inte sköter det att klä om sig på arbetsplatsen, tar med sig dammet hem och kramar sina barn och så vidare säger han.

För fem till tio år sedan verkade det som om arbetsgivare och fackföreningar hade situationen med asbest under kontroll. Numera tycker Hans Stevander på byggfacket i Göteborg att det bara är facket som uppmärksammar problemet och att Arbetsmiljöverket drar ner och gör färre inspektioner.

– Det här är ett bekymmer, många jobbar under dödshot varje dag, säger han.